Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оранжерийните производители искат компенсации заради епидемията с Е. коли

Снимка: stylissimo-bg.com
Производителите на оранжерийна продукция настояват държавата да ги компенсира за ниските цени, на които са продавали стоката си по време на паниката с Ешерихия коли. Съгласно регламентите, обезщетения с европейски пари ще получат само производители, които са доказали унищожена продукция. Според председателя на браншовата организация Пламен Сапунджиев производителите са били подведени от министъра на земеделието, че всички ще бъдат компенсирани.

При нас тогава реколтата беше в апогея си и никой от нашите колеги не спря да произвежда. Ние продължихме да произвеждаме и да продаваме, въпреки че за по-малко от едно денонощие цените от 1 лев станаха 20 стотинки. Ние водим разговори с нашия министър на земеделието и ние ще искаме да бъдем компенсирани и за разликата в цените, какъвто прецедент вече има в Дания и Белгия. Дания и Белгия са взели решение като държавни помощи да компенсират своите производители и за загуба от разлика в цените.

Само 96 са оранжерийните производители, които ще получат обезщетение за унищожена продукция. Според браншовата асоциация малкият брой се дължи на това, че голяма част от бранша е в сивия сектор и няма как да докаже загубите си.
По публикацията работи: Веселина Миланова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени