Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Снимка: Архив

В преговорите между българската Национална електрическа компания и руската "Атомстройекспорт" ще бъде намерен компромисен вариант, прогнозира пред руския в. Комерсант проф. Атанас Тасев, член на Българския енергиен форум. Размяната на искове между руската и българската страна съвсем не означава, че става дума за някаква война, просто отношенията минават на по-сериозно интелектуално равнище на преговорния процес, което може дори да бъде приветствано, коментира проф. Тасев. Според него, претенциите и на двете страни са напълно основателни, затова е време за разговор между счетоводителите.

Основните разходи по заемите в Съединените щати паднаха под 2 % за първи път от поне 60 години насам на фона на засилващите се признаци за световна икономическа слабост и разпродаване на акции в световен мащаб, отбелязва Файненшъл таймс. Рекордно ниски стойности достигнаха и разходите в Германия и Великобритания.

Има все по-сериозни доказателства за нова кредитна криза в европейската банкова система, коментира Дейли Телеграф. Банковата криза, която се задълбочи в икономическа и дългова, показва всички белези на трансформация в нова банкова криза. Има ужасна цикличност в целия процес и политиците изглежда са неспособни да излязат от спиралата, пише изданието.

Руският електронен в. Взгляд отрича твърденията на западни медии, че в китайския изтребител от пето поколение Джей-20 са използвани части, проектирани за руски самолет МиГ, недостигнал до серийно производство. Според руски експерт, говорил пред изданието, китайците "най-вероятно са видели руския проект и са направили нещо подобно", тъй като "Русия няма интерес да предоставя технологии на Китай".

Сирийската полиция и армията спряха военната операция срещу опозицията в страната, но още не се знае дали предстои уреждане на конфликта по дипломатически път, пише Московский комсомолец. От една страна, Асад неведнъж вече е демонстрирал милосърдие: две амнистии, многобройни обещания за реформи; но, от друга страна, сред основните му задачи е да се задържи на власт. Асад очевидно смята, че може да си позволи една малка загуба заради голямата победа, коментира вестникът.

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна