Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ердоган призова хората по света да помогнат на Сомалия

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Турция ще изпрати в Сомалия допълнително 50 хиляди тона пшеница, ще оборудва 6 полеви болници с линейки и електрически генератори, техника за сондажи на кладенци. До края на месеца Рамазан, в който по традиция мюсюлманите правят дарения на нуждаещите се, ще бъдат събрани общо 200 млн. долара за сомалийското население. Освен това Турция ще отвори посолство в Могадишу, ще построи училища и път, който да свърже летището с центъра на столицата. Това заяви турският премиер Реджеп Ердоган, който направи еднодневно посещение в Сомалия, за да предаде помощите на турския народ, които възлизат на около 150 млн. долара. Ердоган е първият лидер, който посети африканската страна, където над 20 години се води война и населението страда от недоимък. Турският премиер бе придружаван от съпругата си Емине, от депутати, бизнесмени и популярни турски изпълнители.

На пресконференция след завръщането си той призова всички хора по света и в Турция да проявят по-голяма отзивчивост по проблемите на сомалийското население.

Ние, които сме родители, не можем да останем безучастни пред тази трагедия. Някои среди в Турция разпространяват твърдения, че е грешка да се проявява толкова голямо внимание към Сомалия, когато и в Турция има гладуващи. Искам да подчертая следното - никой, който не е видял трагедията в Сомалия, не може да разбере колко ценна е нашата помощ. Моля ви да оцените тази трагедия като трагедия във вашия дом, каза турският премиер.

По публикацията работи: Нахиде Дениз - кор. на БНР в Истанбул

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени