Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Снимка: Архив

Офанзивата на либийската опозиция срещу Триполи - последния бастион на Муамар Кадафи, е водеща тема за всички западни издания.

Четири десетилетното управление на Муамар Кадафи рухва с главоломна скорост, отбелязва Вашингтон пост. Краят на играта в Либия приближава, допълва американското издание в коментарна статия. Според западни разузнавания в последните пет дни семейството на Кадафи, предчувствайки края, е прехвърлило
пари и други авоари извън страната, а полковникът е напуснал Триполи, но е все още в Либия. 

Координирането на действията с НАТО помогна на либийските опозиционери да превземат Триполи, отбелязва друг Ню Йорк таймс.

Тази победа вероятно ще окаже допълнителен натиск върху цените на петрола да тръгнат надолу, коментира Уолстрийт джърнъл.

Как и кога режимът на Кадафи ще падне окончателно вече е много по-маловажен въпрос, отколкото кого и какво ще донесе новата ера в Либия, пише в редакционна статия британският Гардиън.

Индипендънт предупреждава, че опозиционните сили може и да са изпълнени с еуфория, но не бива да се забравя, че са разделени.

Дали Триполи не падна прекалено бързо в ръцете на опозиционерите, пита Дейли телеграф. Британското издание се опасява, че бунтовниците все още не са готови да управляват страната.

Триполи падна, трима от синовете на Муамар Кадафи (Сейф ал Ислам, Саади и Мохамад) бяха арестувани, но остава мистерия около съдбата на самия полковник, пишат италианските вестници Кориере де ла сера и Стампа. Те припомнят, че
телевизия Ал Джазира е съобщила, че на летището в Триполи има два южноафрикански самолета, които Кадафи може да използва, за да напусне Либия.

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна