Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Държавата прехвърля 80 дка от горския фонд на община Бургас

Снимка: БГНЕС

Последно обновяване: 11:30 ч.

80 декара земя от територията на държавния горски фонд в местността "Ченгене скеле" ще бъде прехвърлена от държавата на община Бургас. Това съобщи на среща с бургаските рибари министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. Той уточни, че след като бъде променен статутът на земята, община Бургас ще може да кандидатства с проект за изграждането на рибарско пристанище.

В местността „Ченгене скеле” на 178 декара територия, част от държавния горски фонд, незаконно са построени близо 500 рибарски къщи. Районът е известен като рибарско селище, без да има статут на селищно образувание. Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов съобщи, че 80 декара от тази територия ще бъдат прехвърлени от държавата на общината. Събарянето на незаконните рибарски вили, обаче, ще продължи.

Процедурата е следната. Първо се изваждат от Държавния горски фонд тези 80 декара, след което се подготвя постановление на Министерски съвет и се прехвърлят тези 80 декара на община Бургас. Община Бургас започва да работи по ситуирането на това рибарско селище. Така че това е процедурата и затова аз днес съм тук. Няма нищо общо моето идване с багерите и с това какво бутат. Те го бутат защото е в Държавен горски фонд, защото е незаконно строителство и ще бъдат съборени.
Искането на Община Бургас е за 80 декара и тези 80 декара ще бъдат прехвърлени. Всичко извън тези 80 декара остава Държавен горски фонд, направено в Държавен горски фонд трябва да бъде съборено.

Подробен устройствен план за местността „Ченгене скеле” предвижда строителството на рибарски хижи, след като бъдат съборени незаконните къщи. Община Бургас ще изготви и проект за рибарско пристанище, с който ще кандидатства по оперативната програма „Рибарство и аквакултури”.
По публикацията работи: Даниела Костадинова - кор. на БНР в Бургас
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна