Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първанов предложи създаването на Регионална академия за младежко лидерство

Снимка: БГНЕС

Последно обновяване: 17:20 часа

Създаването на Академия за младежко лидерство в региона ще допринесе за появата на нов тип политици в ЮИЕ, които да прокарват реално политиката на помирение в тази част на Балканите. Това каза президентът Георги Първанов пред участниците в деветата годишна среща на лидерите от ЮИЕ, която се провежда в подножието на археологическите разкопки на някогашния римски град Вениминациум в Сърбия.

Президентът припомни, че в началото такива форуми са били знак в търсенето на нови отношения в региона. Според Първанов двете цели за диалога на културните коридори са постигнати, но въпросът днес е как те да бъдат допълнени и разширение.

Домакинът на форума, президентът Борис Тадич поиска от Генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова международната културна организация да запази "сръбския характер" на древните религиозни и културни паметници в Косово от желанията на Прищина да ги обяви за "косовски".

Президента на Албания Бамир Топи призова и Косово да бъде канено на такива форуми, за да могат да се решават натрупалите се проблеми.

По време на двустранната среща между президентите на България и Сърбия Георги Първанов и Борис Тадич, държавния ни глава е поставил въпроса за откриването на две избирателни секции в доминираните от етнически българи градове Босилеград и Димитровград. Борис Тадич е обещал пред президента Георги Първанов да съдейства за решаването на този въпрос. Това съобщи за БНР посланика ни в Сърбия Георги Димитров, които присъства на двустранната среща, която се проведе в рамките на форума на лидерите от ЮИЕ - "Съвременното изкуство и сближаването в ЮИЕ".

Участниците във форума на лидерите от региона приеха предложението на босненския лидер Бакир Изетбегович, страната му да бъде домакин на следващата срещата на високо равнище, която се провежда под егидата на ЮНЕСКО.

В края на срещата президентите от региона се обявиха в специална декларация за засилването на диалога и културните политики за преодоляването на натрупаното негативно наследство от миналото на Балканите.


По публикацията работи: Николай Кръстев-спец.пратеник на БНР в Костолац

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна