Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ подаде документите си в ЦИК

Снимка: БГНЕС

Регистрацията в ЦИК започна в 9 часа. Председателят на предизборния щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов както и двамата кандидати на управляващта партия за президент и вицепрезидент Росен Плевнелиев и Маргарита Попова дойдоха, за да могат да подадат документите си. Двойката беше обявена ден преди началото на подаването на документите за президентските двойки.

Пред ЦИК са и представителите на младежката организация на Атака , който също са чакали. ГЕРБ и Атака са единствените политически сили, които имат ясно представени кандидатпрезидентски двойки, защото останалите БСП, СДС и ДПС все още нямат яснота по въпроса.

Ивайло Петков от младежката организация на ГЕРБ заяви, че още от вторник в 12 часа са пред ЦИК:

Откакто ГЕРБ е на избори ние винаги се записваме първи. Това още от самото начало се превърна в традиция. Това е лично наш избор.

По повод на президентската двойка на ГЕРБ Петков коментира: Много добър избор не само от страна на младежите в София. В момента се провежда летен университет, който ГЕРБ органзира за трети път във Варна. ТАм се събират младежи от цялата страна и отзвука е много добър. Президентката институция вече ще има две лица, които първо са експерти, които мислят прагматично и следят за постигането на резултата, а не толкова да се набляга на дипломация и приказки във въздуха.

Говорителят на ЦИК Ралица Негенцова заяви, е след като преди минути започна регистрацията на президентските двойки и крайният срок е на 17 септември в 17.00 часа:
Това означава, че приемането на документите ще се извършва всеки ден от 9 до 17 часа. ЦИК няма почивни дни, няма национални и официални празници и оттук нататък партиите и коалициите биха могли да регистрират кандидатите си. При иницативните комитети, които искат да регистрират кандидата си за президент и вицепрезидент процедурата е по-дълга, защото те би следвало вече да предадат и подписи на 7000 избиратели, които подкрепят регистрацията на кандидатите им.

За да се кандидатира президент и вицепрезидент на България трябва да се спазят редица условия:

Може да се кандидатира български гражданин по рождение, който е навършил 40 години, който няма друго гражданство, не изтърпява наказание лишаване от свобода и е живял последните години в страната. Кандидатите, които са предложени от партии или от коалиции от партии се регистрират в ЦИК след представяне на предложение от централното ръководство на съответната партия.

Документите, които са постъпили се преглеждат, пишат се проект за решение и се внясят в пленарна зала за взимане на репшние, което от своя страна подлежи на обжалване в срок до 24 часа. Влязло в сила се изчаква пълната регистрация на всички кандидатски листи и до 22 септември трябва да бъдат обнародвани в Държавен вестник.


Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени