Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Аню Ангелов: Действията на службите не бяха достатъчно смели, за да предотвратят терористичните актове от 11 септември 2001 г.

Снимка: БГНЕС
 

Спомням си много добре часа и деня на ударите и реакцията на света, и нашата българска реакция на ужас и стрес от този акт, каза в предаването "Неделя 150" министърът на отбраната Аню Ангелов по повод 10–ата годишнина от атентатите в САЩ. По думите на министър Ангелов, само със съвместни усилия международната общност може да попречи на подобни терористични актове. Имаше достатъчно данни, че действията на службите не са били достатъчно смели, за да предотвратят този акт. Ролята на разузнавателните служби е голяма и напразно се омаловажава тяхната роля  от някои политици, каза министърът на отбраната. В предаването "Неделя 150" той допълни още, че военното разузнаване също взема сериозно участие в годините след атентата.

Според министър Ангелов е голямо значението на гражданското самосъзнание и гражданското чувство за това, че нещо може да се случи.

За мисиите ни зад граница министърът на отбраната каза, че солидаризирайки се с международната общност ние участваме в операцията в Афганистан в подкрепа на създаването на нова демократична държава Афганистан. А по повод участието ни в Ирак, министър Аню Ангелов подчерта, че решението е взето съобразно тогавашната обстановка.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна