Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гръцките авиодиспечери ще стачкуват на 25 и 28 септември

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Гръцките авиодиспечери ще проведат на 25 и 28 септември стачки, които ще доведат до забавянето и пренасочването на стотици полети, съобщи Съюзът на гръцките авиодиспечери, отбелязвайки, че акцията е в знак на протест срещу намаляването на доходите.

За 25 септември е насрочена 24-часова стачка, в резултат на която ще бъде затворено въздушното пространство над страната за всякакви търговски полети. За 28 септември е планирана четиричасова стачка от 12 до 16 часа местно време.
В предишните дни гръцките авиодиспечери редовно прибягваха към т.нар. "бяла стачка", заявявайки, че твърдо ще се придържат към трудовия график и ще се откажат от извънредния труд, който сега не се заплаща.

Гърция осъществява болезнени реформи в замяна на кредитите от ЕС и МВФ на обща сума 110 милиарда евро, които й помагат да избегне дефолт. В рамките на мерките за намаляване на дефицита в държавния бюджет правителството намалява заплати и пенсии, отменя различни добавки към заплатите, в това число и за извънреден труд.

По публикацията работи: БТА
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна