Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов и Рашидов не станаха почетни членове на СБХ

Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов отказа отличието "Почетен знак" на Съюза на българските художници. Днес беше насрочена церемония по награждаването на министър-председателя Бойко Борисов и министъра на културата Вежди Рашидов, но по молба на премиера награждаването се отложи.

До отличието на двамата политици се стигна след като с решение на Министерския съвет бе решен дългогодишният спор между СУ "Св. Климент Охридски" и СБХ за сградата на улица "Шипка" 6. Събитието по награждаването се промени от сградата на "Шипка" 6 в столицата в Министерски съвет и беше закрито за журналисти. Премиерът прие в кабинета си представители на Съюза.

След срещата Димитър Грозданов, заместник-председател на СБХ, обясни отказа на премиера да получи отличието: Разговорът с премиера протече така - той каза: "Аз поемам ангажименти и ще дойда да намерим пари да реновираме тази сграда". И поради тази причина ние отлагаме церемонията за по-нататък, за да има повече резултат.

Предложението да бъдат удостоени със званието "Почетен член на Съюза на художниците" предизвика широк обществен отзвук.

Скулпторът и председател на Контролната комисия към СБХ Велислав Минеков обвини ръководството на организацията в отворено писмо, че решението му е недостойно и извършено под натиск.

Премиерът Борисов заяви, че не знае кой е измислил скандала около обявяването му за почетен член на СБХ и допълни: Аз признаването го приех. Това, че от 20 години са ги лъгали и художниците нямаха сграда, един плакет на мен ще ми придаде каквото й да било, затова им го върнах, да го дадат на този, който счита, че това ми е важно.

Министър Рашидов от своя страна коментира: За премиера и за мен няма по-голяма награда от това - нашите колеги художници да бъдат спокойни и да могат да творят, да си правят изложбите.

Информация на Виолета Ашикова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна