Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има съмнения за политически мотивирана присъда срещу Тимошенко

Йежи Бузек
Снимка: ЕПА / БГНЕС

Председателят на Европейския парламент Йежи Бузек изрази съжаление за реиението на украинския съд срещу бившия премиер на Украйна Юлия Тимошенко. Печорският районен съд в Киев осъди Тимошенко на 7 години затвор

Контекстът и условията за тази присъда пораждат съмнения, че тя е политически мотивирана и че съществува избирателно прилагане на върховенството на закона в Украйна, посочи Бузек. Той изразява "сериозни съмнения в честността, независимостта и прозрачността на този процес".

Законът, приложен срещу Тимошенко, датира от съветски времена и се отнася до преследването на престъпления, свързани с политически решения, а това е рядка практика в демократичните страни, смята председателят на ЕП.

Според Бузек утвърждаването на върховенството на закона и истинската борба с корупцията са съществени не само за приключването на преговорите с Киев за асоцииране до края на годината и за задълбочаване на двустранните отношения на Украйна с ЕС, но и за затвърждаването на демокрацията в страната.

Бузек призова Украйна да се придържа към общите ценности, които определят отношенията с ЕС и са в основата на Източното партньорство.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна