Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Ивайло Дичев: С отличието за премиера СБХ признава, че става нещо нередно

Снимка: БГНЕС
Ако Съюзът на художниците даде подобна награда на премиера Борисов, това означава, че те признават, че става нещо нередно, че на тях са им дадени пари, без да ги заслужават. Това заяви в предаването „Преди всички” проф. Ивайло Дичев относно почетното членство в СБХ на премиера Бойко Борисов и министъра на културата Вежди Рашидов, което вчера беше отложено.

За пореден път образованата част от населението започна да изпитва все по-голямо и по-голямо чувство за срам от това, което става. Министърът на културата се оказа човек с изключително странен начин на говорене и на възпитание. Ще ви припомня и скандала с италианско-българската режисьорка, когато той каза, че бил 100-процентов мъж и затова позволил там да се дадат тези пари. Сега пък ни говори за това, че премиерът бил като Пикасо и можело да се продават неговите скици – някакви такива простотии, които за една част от хората са просто неразбираемо скандални. Но за съжаление, имам чувството, че това се прави, защото другата част от нашите съграждани пък това ги кефи. Това са хората, за които политиката се е превърнала в сеир, в шоу.

Дичев смята, че този тип подкрепа за СБХ – с даване на сграда, е абсолютно погрешен начин да се подкрепи българското изобразително изкуство: Много хубаво е да се подпомага културата, но дали трябва да е така. Дали трябва да се дават земи, сгради и почивни станции на някакви частни лица, които са се организирали като Съюз на художниците, или обратното – едно Министерство на културата или някакъв специален национален център трябва да подготвя с тези пари проекти, по които да се кандидатства, да дава пари за изложби, за стипендии на млади художници и т.н. (…) Трябва по друг начин да се подкрепя културата – с центрове, със събиране на активите на тези културни, научни и други институции във фондове, които да ги управляват по най-добрия бизнес начин, а не тези организации да се занимават с даване под наем и т.н.

Проф. Дичев изказа мнение, че сегашното управление подкупва различни общности, след което те му се отблагодаряват с вярност и гласуване на изборите. Според него това е в основата на проблема.

Сградата на „Шипка” 6 е изключително грозна и ужасно непригодна за изложби. Не мога да си представя как тези хора могат да се борят за такава сграда. Що за борба е това – за това блокче. Очевидно става дума за борба за административни сгради, за магазинчетата отдолу, което е много тъжно. Бих предложил на държавата да даде на художниците, ако трябва те да управляват изложбена зала, да им даде някаква хубава, стара сграда с качество на архитектурен паметник, а това блокче да го използват за някакви бизнес цели, коментира още проф. Дичев.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна