Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общо 625 населени места са без ток, а 30 - без вода

Снимка: БГНЕС

Без електричество са 625 населени места в страната, а над 30 са без вода. Бедствено положение е обявено в ямболската община Болярово. 18 села там са без ток, а в три не е доставян хляб. 

Непроходими от снощи са пътищата до селата Странджа, Крайново и Иглика. Поради дълбокия сняг - над 40 сантиметра - там не е доставен хляб. 18 от 19-те села на общината са без ток. В четири населени места няма и вода. Изпълняващият длъжността кмет на общината Жельо Желев се обърна с апел към медиите - да алармират "ЕВН България", за да изпратят още аварийни екипи, тъй като ситуацията продължава да се усложнява. Прекъснато е електрозахранването в промишлената зона на Болярово, без ток са и бензиностанциите. Част от пътищата са непроходими. Ученици от 8 села не са на занятия, заради блокираното движение.

Съществува реална опасност да се провали и изборният ден в селата по посока Воден-Шарково. Без отопление са Домът за възрастни в село Воден и Домът за жени с умствена изостаналост в Малко Шарково. 

Бедствено положение е обявено и в община Антоново. Там силният вятър е прекъснал електрозахранването и телефонните връзки. Усилията на дежурните екипи са насочени към почистване на пътищата от третокласната и четвъртокласната пътна мрежа,за да бъдат доставени хляб и стоки от първа необходимост за близо шейсетте населени места. Временно са прекратени и учебните занятия. Според главен инспектор Анатоли Господинов от Областната дирекция на МВР, пътнопочистващите фирми не са готови да посрещнат първите пориви на зимата. Тази сутрин само две машини са почиствали главния път София-Варна край Антоново, което стана причина за няколкочасовото му затваряне. 

Остава сложна обстановката в Бургаска област. Над 25 тира са закъсали в Рижкия проход заради паднали дървета. Продължава бедственото положение в община Руен, където всичките 39 селища са без ток.

Повечето селища в община Руен са непроходими. Екипи със специализирана техника опитват да стигнат до село Скалак, където мъж в тежко състояние спешно трябва да бъде транспортиран до болница. Бензиностанциите не работят заради липса на елетрозахранване. Колите да пътуват до Айтос за гориво. Усложнена е обстановката в общините Царево, Малко Търново и Средец. Затворен за движение е вътрешният път Тагаревско ханче-Босна.

От Агенция "Пътна инфраструктура" казаха, че най-късно в сряда ще бъдат отворени проходите, свързващи двете части на България. Шофьорите обаче масово не спазват ограниченията да не преминават през тях, допълниха от АПИ.

Пътят Добрич-Варна все още е затворен. Обходният маршрут е Добрич-Кранево-Златни пясъци. Два товарни автомобила са закъсали и са предизвикали струпване край село Дебрене. Други три коли са катастрофирали. В болницата в Добрич е настанена жена от едната кола. Няма опасност за живота й. Няма ток в 8 помпени станции на ВиК. Водоподаването в цялата област е нарушено. Специалисти отстраняват аварии в общините Шабла, Каварна и Добричка селска. Много села са без ток.

Областното пътно управление във Варна въвежда ограничение на движението по първокласния път Варна-Бургас. Управлението в Бургас спря колите в участъка Слънчев бряг-Обзор. Контролно-пропускателен пункт ще спира автомобилите, които идват от Варна, като ще бъдат пропускани само пътуващите до Бяла. Дюлинският проход е забранен за преминаване на товарни автомобили, а през Айтоския товарните коли трябва да са с вериги.

Повече от 10 влака в Североизточна България са спрени от движение поради непроходимост и липса на електрозахранване. От "БДЖ" ще презаверяват билетите или ще възстановяват сумите на всички пътници, които желаят да върнат своите предварително закупени билети за пътуване. Аварийните екипи продължават работа, обясни Георги Иванов - управител на БДЖ "Пътнически превози".

Близо едно денонощие 115 души са блокирани във влака от Русе за Пловдив на гара Радунци-Старозагорско. Според Николай Николов от Областното управление "Пожарна безопасност и защита на населението", сигналът при тях е подаден към 4.30 часа тази сутрин. Причината за блокирането на влака са 80 см снежни преспи и липсата на електрозахранване. Тежка верижна техника, два автобуса от Пловдив и линейка пътуват към гарата и вече са на два км от Радунци.

Отменена е забраната за движение на кораби и лодки на бургаското пристанище.
Пристаните във Варна и Балчик обаче остават затворени. В двете общини е обявен неучебен ден.

Усложнена остава обстановката в Габровско заради проблеми с електрозахранването и много нападали дървета. Проходът Шипка е затворен за движение. Екипите на Е.ОН работят за отстраняване на авариите по електропреносната мрежа, заради които без ток са над 50 села в Габровско. Пътят към Трявна е непроходим. Движението към Дряново все още е затруднено. Мобилизирани са всички сили и техника за разчистване на падналите дървета.

Спасителни екипи се приближават и до закъсалата група в прохода Вратник. Министерството на отбраната вече е изпратило тежка верижна техника. Военноморските сили са предоставили на община Варна високопроходима техника за изтегляне на автомобили от подлезите и улиците на града. Повечето подлези са почистени и отводнени. Работник на фирмата, която почиства канализационните шахти е ранен от паднало върху колата му дърво. Той е в болницата "Света Ана" с опасност за живота. Заради лошото време е затворен пътят за Каменар, Кичево и Мъглен. Домашният социален патронаж разнася топла храна по домовете на 1 000 души. Болничните заведения работят нормално, ситуацията в АГ болницата е овладяна.

Спасителни екипи са тръгнали на помощ на закъсалото семейство в местността Табелите в Сливенския балкан. Мобилните връзки в района са невъзможни и няма обратна информация дали спасителите са стигнали до бедстващите. Без ток са 12 населени места в областта, както и вилната зона на Сливен. Двама души, пострадали при пътни инциденти в бурята, са приети в сливенската областна болница. Състоянието им е стабилно.

Информация на кореспондентите ни в страната:

Даниела Костова, Евтим Петков, Щилияна Василева, Даниела Стойнова, Даниела Костадинова, Велина Махлебашиева, Гинка Димитрова


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени