Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Два нови енергоблока ще се строят в "Марица Изток-2"

Трайчо Трайков
Снимка: БГНЕС

В централата на "Мини Марица Изток" в Раднево министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков обяви, че на територията на държавната ТЕЦ "Марица Изток-2" ще се строят два нови блока с обща мощност от 500 мегавата. В момента се правят анализи на цени и технологии, вече имало заявен и интерес и от страна на инвеститори, които искат да участват в проекта заедно с държавата.

Според министъра има възможност новите два блока - 9 и 10 да бъдат построени за три години с използването на най-съвременни технологии, в това число и за улавяне на въгледорните емисии. Реализацията на този проект е необходим, заради намалените валежи и капацитета на хидроцентралите, което ще доведе и до увеличаване на цените на електроенергията през следващите години.

Това ще е добре за централата, ще е добре за електроенергийния пазар в страната, ще даде още няколкостотин работни места на хората от региона, но ще е добре и за мините, защото повишава значително хоризонта и перспективата пред успешното функциониране на дружеството, посочи Трайков за изграждането на новите два блока.

Министър Трайков каза още, че добивът на местен газ в Черноморския шел може да надмине сегашните 15 процента. От газопроводите към южния газов коридор, в най-напреднал етап като техническо проектиране и търговски договорености е този, който ще ни свърже с газопровода Турция-Гърция и Италия.

По пътна карта той трябва да бъде готов през 2014 година, аз обаче съм получил ангажимента на компаниите, които го изграждат, че той може да започне да функционира още до края на 2013 година, прогнозира министърът.

В "Мини Марица Изток" днес беше подписан договор за рехабилитация и ново оборудване в рудниците на стойност 12 милиона и 557 хиляди евро. 70 процента са безвъзмездно финансиране от Европейската банка за възстановяване и развитие, избраният от нея изпълнител е фирмата "Сименс-България". Този проект е най-големият от трите проекта по Споразумението за безвъзмездна помощ с Международния фонд за подкрепа за извеждането от екплоатация на блокове от АЕЦ "Козлодуй".

Информация на Венелина Попова - Стара Загора.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна