Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ромски наблюдатели отчетоха изборни нарушения

Двайсет и четири ромски наблюдатели от гражданското движение "Гражданско общество в действие" са следили за нарушения в изборния ден. В 9 града и 2 села в страната те са наблюдавали избирателните секции, където обичайно гласуват представители на ромски и турски малцинства.

Купуване на гласове, принуда, водене на избиратели с автобуси и присъствие на кандидати за общински съветници в избирателните секции са отчели наблюдателите от сдружението, обяснява председателят Орхан Тахир

Един човек необезпокояван отива и събира личните карти и раздава пари пред изборната секция и в същото време никой не реагира на това. Това се е превърнало в правило за правене на избори. Тези, които не го правят, са приемани за изключения, голяма част от политическите партии в България легитимираха купуването на гласове през последните 20 години като добра изборна практика. Те не виждат в това проблем. Тяхното поведение не съответства на техните думи., каза Тахир.

Конкретни данни с имена и партии сдружението ще обяви в доклад след втория тур на изборите. Доброволката Мира Чилева не приема предубежденията към ромите.

Тъжна съм, защото искам да се вижда другият образ на рома. Ромът е толкова ром, колкото и българин. Да дават адекватни примери, а не винаги всичко да се измива с образа на ромите. Чувствам се подтисната, тъжна съм защото искам да си остана в родината., каза Чилева.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна