Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очаква се присъдата на похитителя в банков клон в Сливен

Стефан Петров в момента, когато се предава на полицията.
Снимка: ЕПА / БГНЕС

Присъдата срещу Стефан Петров Стефанов, който през март държа заложници в сливенски банков клон, ще бъде произнесена в 14.30 часа. Делото се гледа по съкратената процедура, без присъствието на журналисти в залата по настояване на петте банкови служителки, които Петров държа за заложници. Срещу него прокуратурата повдигна 9 обвинения.

След края на съдебното заседание защитникът на Стефан Петров, Марин Марковски, и адвокатът Иван Благоев - на простреляния охранител, конституиран като частен обвинител, споделиха противоположни тези.

Няма опит за убийство, тъй като изстрелът е в лявото рамо и е само един. И след това Стефанов моли един от охранителите да изведат ранения Станев, за да му дадат първа помощ. Той е могъл да го убие, но не е искал. Втората е, че имаме опит за грабеж, защото сакът е останал вътре в банката. Той е могъл да направи сериозни интензивни опити да го изнесе, но той не го е направил, съгласил се е полицаите да го вземат и се е предал, обясни тезата си Марин Марковски.

Обезщетение от 500 хиляди лева, изплатени наведнъж с лихвите, иска адвокат Благоев от похитителя и смята, че трябва да му бъдат наложени над 20 години затвор.

Поисках от 20 до 30 (години затвор - бел.ред.). Според нас прострелването на Станчо по начина, по който е осъществено, е директен опит за убийство. Съдът, според нас, трябва да обяви лишаването от свобода до живот като справедливо наказание и след това поради съкратената процедура да го промени и да наложи съответния срок - лишаване от свобода. Това трябва да бъде прогласено заради справедливостта, смята адвокат Благоев.

Стефан Петров Стефанов излезе от залата с насълзени очи и не пожела коментар. Станчо Станчев сподели, че иска за него наказание от доживотен затвор.

Информация на кореспондента в Сливен Щилияна Василева.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени