Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Похитителят на банков клон в Сливен получи 14 години и половина затвор

Стефан Петров Стефанов при залавянето му.
Снимка: БГНЕС

14 години и 6 месеца затвор постанови сливенският окръжен съд за Стефан Петров Стефанов заради нападанието на офиса на "Инвестбанк" в Сливен. Това е обобщената присъда по всички повдигнати срещу него обвинения, която трябва да бъде изтърпяна при първоначално строг режим.

Съдът призна за виновен 28-годишният Стефан Петров Стефанов от село Кортен за това, че на 23 март тази година е направил опит за въоръжен грабеж на близо 400 хиляди лева от офиса на "Инвестбанк" в Сливен, придружен с опит за убийство на банковия охранител Станчо Станчев. По това обвинение бившият охранител Стефанов получава 11 години затвор. А за останалите обвинения - задържане на петима заложници, притежаване на различен калибър патрони без разрешително и унищожаване на банково имущество му се налагат още 3 и половина години лишаване от свобода. От присъдата от 14 години и 6 месеца затвор се приспада времето на задържането на Стефан Петров Стефанов.

Той трябва да заплати за нанесени неимуществени щети на простреляния охранител сумата от 150 хиляди лева и още над 6 хиляди лева по определените срещу него граждански искове и съдебни разноски.

Защитникът на похитителя Марин Марковски заяви, че ще обжалва присъдата в определения 15-дневен срок, като атакува квалификацията "опит за убийство", какъвто, според него, не е имало.

От малкото, по думите им, наказание не са удовлетворени взетите от Стефанов заложнички, които също ще обжалват, каза управителят на банковия клон Весела Цонева.

Делото се гледа при съкратена процедура.  

Информация на кореспондента в Сливен Щилияна Василева.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени