Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кабинетът обмисля повишаване на минималната заплата

Трайчо Трайков
Снимка: БГНЕС

Икономическият министър Трайчо Трайков подкрепи увеличаването на минималната работна заплата. Според него обаче за да има по-голям ефект за икономиката и за хората, трябва да бъдат въведени и допълнителни облекчения за работодателите, които да могат да наемат работници и за един-два часа на ден.

Всичко ще бъде наред, когато България стане страна в горната половина на доходи в Европейски съюз, а дотогава сме длъжни да сме изключително внимателни. Смятам, че социалните плащания там, където са оправдани, следва да бъдат периодично осъвременявани. Минималната работна заплата е много ниска, дори просто въобще не изглежда красиво в страна-членка на Европейския съюз, в нея да има такива възнаграждения. Да, повишаване на минималната работна заплата и да, по-лесна работа за един, два, три, кой колкото часа иска работа на ден. В момента минималното е на половин работен ден. Според мен трябва да е достатъчно просто и да може да се работи например 10 или 15 часа седмично, каза министърът.

Междувременно стана известно, че Министерството на финансите обсъжда вариант минималната работна заплата да бъде увеличена още второто тримесечие на следващата година, а от третото - да бъде увеличена не само минималната, но и по-ниските пенсии. Във Видин министър Дянков съобщи още, че е разпоредил ревизия на общината, заради задължения от над 22 милиона лева.

Проверката тук е почнала и съответно ще има административни наказания за общината и за кмета, но това пък е полезно, защото следващото ръководство ще знае какво се е грешало и няма да повтарят, надявам се, същите грешки, заяви Дянков.

Информация на Юлия Стоянова и Тотка Нинова - кор. на БНР във Видин.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна