Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Снимка: Архив

Бивш предприемач спечели балотажа на президентските избори в България, пише Гардиън. Победата на Росен Плевнелиев означава, че управляващата партия ГЕРБ контролира всички основни постове, което отваря път за болезнени икономически реформи в страната със средна месечна заплата около 600 лв. и безработица от 12 %, докато корупцията остава проблем, коментира британското издание. Българският премиер Бойко Борисов обяви победата на кандидата на неговата партия на втория тур на президентските избори, пише Чайна дейли. Разликата в гласовете спрямо кандидата на социалистите показва, че те се възстановяват от съкрушителната загуба през 2009 г. и вероятно ще бъдат основна опозиционна сила за управляващите на следващите избори, добавя китайският вестник. Испанският А Бе Се съобщава, че лидерът на Българската социалистическата партия е посочил, че изборите за президент и кметове са спечелени с „капани, страх и заплахи”.

Американският държавен департамент е включил италианския премиер Силвио Берлускони в списък с търговци на хора, пише в-к Дейли Телеграф. Докладът на департамента се мотивира с факта, че срещу Берлускони е заведено дело за сексуална експлоатация на момиче от Мароко. Съобщенията в пресата свидетелстват за участие на трети страни, което говори, че момичето е било жертва на трафик на хора, пише в документа.

Съдилищата в Гърция са затрупани с жалби от граждани, които протестират срещу новия данък върху недвижимото имущество, въведен от кабинета с цел строги икономии, съобщават вестниците. Новият данък се събира чрез сметките за ток. На тези, които не плащат, ще бъде спирано електрозахранването.

Вашингтон пост публикува материал, в който се съобщава, че Съединените щати продължават да предават на афганистанските власти заподозрени в тероризъм въпреки предупрежденията, че арестантите може да бъдат изтезавани. Според вестника, афганистански представители казали, че американци не са участвали в изтезанията, но със сигурност знаят за тях.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени