Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Плевнелиев ще отзове посланиците, сътрудничили на ДС, в първия си ден като президент

Снимка: БГНЕС

Избраният за президент Росен Плевнелиев очаква България да бъде врата на Русия към Европа, а не Троянски кон. За първи път след изборите настоящият и бъдещият държавен глава се срещнаха днес на церемония в Централната избирателна комисия, на която Росен Плевнелиев и Маргарита Попова получиха удостоверение за избирането им за президент и вицепрезидент. Плевнелиев се обяви за приемственост и надграждане в работата на президентската институция.

В първия си работен ден като президент Росен Плевнелиев ще подпише указ за освобождаване на българските посланици, които са сътрудничели на бившата Държавна сигурност. Той добави: Ще надграждаме постигнатото, ще работим с предишните президенти на България, ще работим с всички партии, защото България има нужда от последователни усилия и от много труд.

Георги Първанов посочи: Удовлетворен съм, че независимо от острите стрели, които имаше по време на предизборната кампания, чухме ясно и отчетливо посланието на господин Плевнелиев за надграждане на това, което са направили предишните президенти.

Плевнелиев и Първанов се договориха за серия от срещи в следващите месеци. Още в първия работен ден като президент Плевнелиев ще изпълни едно от обещанията си.

Ще искам да подпиша указите за освобождаване на посланиците, които са част от мрежата на Държавна сигурност.

Колкото до големите енергийни проекти с руско участие като АЕЦ "Белене" и "Южен поток", бъдещият президент смята, че правителството трябва да подготви добре и прозрачно решенията.

Проект по проект, а не на куп в някакъв "Голям шлем". "Големият шлем" - той няма нищо общо с руските проекти. За мен големият шлем е енергийна ефективност, енергийна независимост на България и либерализация на енергийните пазари, за да не може никой да ни спре кранчето.

Бъдещият вицепрезидент Маргарита Попова смята, че трябва да се прецени има ли нужда от законодателни промени за следващите избори.

За да създадем възможност българските граждани да гласуват спокойно и с удоволствие.

Информация на Мира Стефанова.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна