Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Снимка: Архив

Водеща тема за чуждестранния печат е срещата на върха на групата Г-20 в сряда, на която главна тема се ще бъдат проблемите на еврозоната, задълбочени от неочакваното решение на Атина да организира референдум.

След извънредна минисреща на върха в Кан гръцкият премиер Георгиос Папандреу изрази увереност, че гърците ще дадат положителен отговор на референдума в началото на декември, но все пак не поясни как точно ще формулира въпроса. Според гръцкия финансов министър Евангелос Венизелос питането обаче ще бъде дали Атина трябва да остане в еврозоната, отбелязва Ню Йорк Таймс. Преди референдума Папандреу ще трябва да получи от парламента утре вот на доверие в петък. Според Фигаро, като цяло гръцкият референдум поражда множество въпроси. Сред тях е този за рисковете за Атина от допитването, дали гърците искат да бъдат питани по този начин и дали самият Папандреу го иска, или действа под натиск. Възниква и проблемът какви ще бъдат последиците при фалит на Гърция, ако на референдума надделее негативният отговор.

Трагедията с еврото, предизвикана от Гърция, достига кървавия си край. Какъв ще е той все още не е ясно. Само новият шеф на Европейската централна банка Марио Драги може да предотврати катастрофата, но дали той прави необходимото, пита Дeйли Телеграф.

Водещи европейски лидери започват да признават, че разпадането на еврото не само е възможно, но вече е и толкова осезаемо, че е нужно да се вземат подготвителни мерки, пише Вашингтон пост.

Спасителните планове за Гърция всъщност не са за Атина, а за банките-кредиторки на страната и задълбочават кризата относно демокрацията в ЕС, пише Гардиън. Човек можеше да си помисли, че даването на право на глас на народа по най-важните за страната му въпроси е част от същността на съюз от държави, който твърди, че демокрацията е един от най-съществените му основополагащи принципи, но когато гръцкият премиер обяви, че Гърция ще организира референдум, новината беше посрещната с изблик на гняв от европейските правителства. Според Гардиън, това е индикация, че европейският модел се е провалил.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени