Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Снимка: Архив

Гръцкият премиер Георгиос Папандреу оцеля в ключов вот на доверие в парламента рано в събота, като гласуването е сигнал за одобрение за цялостната сделка за стабилизиране на еврото и подпомагане на Гърция да избегне банкрут, коментира в-к Ню Йорк таймс. Папандреу обеща да формира правителство на националното единство с по-голям консенсус, независимо дали той ще застане в лидерската позиция. Гласуването слага край на трескава седмица, започнала с неочаквания призив на Папандреу за референдум за новата сделка за дълга с ЕС, което хвърли в хаос финансовите пазари и застраши деликатното положение на Италия.

Световната рецесия приближава, след като срещата в Кан на Г-20 не успя да одобри свежа финансова помощ за засегнатите от кризата страни, пише Гардиън. Задлъжнялата Италия бе принудена да се съгласи Международният валутен фонд да наблюдава програмата й за строги икономии. Финансовите пазари паднаха рязко, след като двата дни в Кан преминаха в объркани разговори, сред безпокойство, че Италия ще последва Гърция в задълбочаващата се дългова криза в Европа.

Според германския Шпигел срещата в Кан се е разиграла като класически екшън-трилър с двамата топ-полицаи - канцлерът Меркел и президентът Саркози, преследващи лошите момчета Папандреу и Берлускони. Светът обаче още трябва да чака за хепи-енд, тъй като не беше намерено решение на кризата с еврото.
Лидерите на страните от групата БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Република Южна Африка) се срещнаха по време на срещата на върха на Г
-20, договаряйки се за създаване на консолидирана позиция за икономическата ситуация в ЕС и излизане от дълговата криза, съобщава в-к Российская газета.

Американската икономика е добавила нови 80 000 работни места през октомври, което се тълкува като признак, че най-голямата световна икономика реализира стабилен, макар и много слаб ръст, коментира Файненшъл таймс. Безработицата е намаляла от 9,1 до 9,0 %, но темповете на създаване на работни места все още са недостатъчни, за да се говори за скок на заетостта.

Израелските военноморски сили са блокирали кораби, отиващи към Газа с намерение да престъпят израелската военноморска блокада, съобщава израелският Аарец. След като корабите не се съобразили с призивите да се върнат обратно или да акостират на крайбрежието на Египет или Израел, било наредено на военноморските сили да завладеят корабите. Няма ранени по време на операцията, съобщават военните сили.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени