Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Снимка: Архив

Докато финансовата криза в Европа заплашва да обхване Италия - страна, която може би е прекалено голяма за спасяване, висши представители на еврозоната предприеха агресивни стъпки да вкарат в пътя грешниците, отбелязва Вашингтон пост. Това предизвика ответна реакция от Италия и Гърция и анализатори смятат, че прекомерно силният натиск може да допринесе малко за решаването на краткосрочните проблеми на Европа.

Според Дейли телеграф, ескалиращата криза поражда въпроса дали лидерите в Европа имат достатъчно воля или "огнева мощ" за справяне с нея. Има съобщения, че представители на Германия и Франция търсят пътища да направят възможно за европейските страни да напускат еврозоната, отбелязва вестникът.

Гръцкият Катимерини цитира публикация от Ханделсблат, според която партията на канцлера Ангела Меркел обсъждала план за доброволно излизане на страните от еврозоната. Продължаващите четвърти ден консултации за нов премиер в Гърция наподобяват оперета от древногръцки театър, пише Та неа. Творбата е наречена "лидерите, градинарят и бедната Гърция". ПАСОК и Нова демокрация, изпробват търпимостта на гръцката общественост, която безмълвно следи целия театър, довел страната до това крайно положение, пише вестикът.

Иранският атом мина в нелегалност и Западът заплашва Техеран с безпрецедентни санкции, пише руският Независимая газета. Международната агенция за атомна енергия публикува доклад, според който Иран дълги години е разработвал ядрено оръжие и въпреки наложените санкции продължава тайните си проучвания. Техеран ще бъде наказан с нови санкции, но не и с война, прогнозира Московский комсомолец.

Водеща тема за турските издания е трусът с магнитуд от 5,6 по Рихтер, който разтърси източния окръг Ван. Червеният полумесец ще изпрати в района 15 000 палатки, съобщава Миллиет. Министерството на вътрешните работи пък е изпратило над 100 спасители от главното управление на жандармерията и истанбулската полиция.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени