Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Снимка: Архив
Кризата в еврозоната ще удари тежко Обединеното кралство, пише Гардиън, като цитира британския премиер Дейвид Камерън. Изявлението дойде, въпреки успокоението на пазарите след заклеването на новия кабинет в Гърция, отбелязва вестникът. Според финансовия министър Джордж Осбърн "опасните" събития в еврозоната са се отразили върху икономическия растеж и безработицата във Великобритания. Очаква се правителственият доклад, който ще бъде издаден в третата седмица на ноември, да отчете 1 милион безработни младежи, посочва ГардиънДейли Телеграф подсилва предупрежденията на с цитат на председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой, който заяви, че разцепление на еврозоната ще срине целия единен пазар в Европа.

Плановете на британското правителство за бюджетни икономии са застрашени от съдилищата в Обединеното кралство, пише Индипендънт. За втори път в рамките на седмица върховният съд в Лондон пресича опити на местните власти да спестят милиони лири за сметка на социално слабите. Този път съдът отсъди в полза на двама души с увреждания, които бяха заплашени от решението на общината на остров Уайт да ограничи достъпа до социални грижи. Според Индипендънт, решението поставя под въпрос опитите на централното правителство да наложи на общините да спестят над 5 млрд. лири до 2015 година.

За да не рискува разпадане на еврозоната, Европейската централна банка трябва да наруши задължението си да поддържа стабилно евро, пише Ди Пресе. Въпреки всички защитни механизми и срещи на върха, дълговата криза не бе спряна. През седмицата италианските държавни облигации навлязоха в "мъртвата зона" от над 7 процента лихва. "Бягството" на инвеститорите бе спряно едва в четвъртък. Пазарите подозират, че това е станало с изкупуване на италиански ценни книжа от Европейската централна банка. Ако Банката не разшири тези операции, тя ще рискува разцепване на еврозоната. Ако го направи обаче тя ще трябва да ускори печатницата на пари. При това положение гражданите могат да изгубят доверието си еврото, предупреждава австрийският всекидневник.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени