Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Демонстранти нападнаха снощи турското посолство в Дамаск

Тълпа от около хиляда души е нападнала турското посолство в Дамаск снощи, като е хвърляла камъни и бутилки преди полицията да се намеси и да сложи край на протеста, съобщи Ройтерс, като се позова на Анадолската агенция. Нападения е имало и срещу турското консулство в град Алепо и почетното консулство в град Латакия. Атаките са били извършени няколко часа след като Арабската лига обяви, че замразява членството на Сирия, докато не спре кръвопролитията.

Сирийски очевидци съобщиха снощи, че тълпи, въоръжени с ножове и тояги, са нападнали посолството на Саудитска Арабия в Дамаск и френското и турското консулство в Латакия. Демонстрантите - поддръжници на президента Башар Асад скандирали антитурски лозунги пред турското посолство и се опитвали да се изкачат по стената или да разбият вратите. Сирийската полиция е използвала сълзотворен газ, за да ги разпръсне.

В Алепо демонстрантите влезли в градината на консулството и се опитали да свалят турския флаг, но служители на дипломатическата мисия им попречили. Около 5000 души протестирали пред почетното консулството на Турция в Латакия, на 330 километра северно от Дамаск. Те счупили прозорците и запалили турското знаме. Никой от представителите на турските дипломатически мисии в Сирия не е пострадал, посочва Анадолската агенция.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна