Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вече има ефект от оздравяването на БДЖ, обяви заместник-министър

Снимка: БГНЕС

Заместник-министърът на транспорта Камен Кичев заяви за "Хоризонт", че вече има ефект от мерките за оздравяване на БДЖ. Само от продажбата на неоперативни активи до края на годината се очакват приходи от над 15 милиона лева:

Продажбата на неоперативни активи, говорим за 1000 вагона, говорим за продажба на станции. Очакваме да получим средствата веднага, да реализираме приходи над 15 милиона лева. Другият ефект, който очакваме, мярка, която също влезе в действие, е разреждането на разписанието на влаковете. Крайният ефект е над 10 милиона лева, заяви Камен Кичев.

Еврокомисията е категорична за това, че БДЖ трябва да бъде финансово обезпечена или да предостави точно толкова пари, колкото ще даде държавата.

Един от основните начини, по който това ще се случи, е продажбата на товарни превози или приватизацията на товарни превози, към която ние сме преминали. Аз се надявам в началото на следващата година да имаме реализиран проект по отношение на първото т.нар. мостово финансиране, каза зам.-министърът.

Автомобилната администрация е предоставила пълен разчет на съществуващите автомобилни превози между всеки два града, между които са разредени влаковете.

Ние сме имали предвид, където разреждаме влаковете, да има алтернатива с автобуси. Това е другата основна мярка, от която ние очакваме ефект, допълни Кичев.

Репортаж на Олга Иванова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени