Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Железничарите ще стачкуват от 8,00 до 16,00 часа в четвъртък

Снимка: БГНЕС

Стачка на железничарите ще има. От 8,00 до 16,00 ч. в четвъртък влакове в цялата страна ще спрат движение. На среща при премиера синдикати и транспортно министерство не се споразумяха за отмяна на стачката

Съветът на за тристранно сътрудничество не е разменна монета за стачката в БДЖ, обясниха синдикатите. Стачка ще има, заяви лидерът на КНСБ Пламен Димитров:

Стачка в БДЖ ще има, каза министърът на транспорта Ивайло Московски. Той присъства на разговорите на премиера Бойко Борисов с лидера на КНСБ Пламен Димитров и председателя на стачния комитет на КТ "Подкрепа" Евгени Душков. Московски заяви, че БДЖ няма да осигури автобуси по време на стачката, а дневно загубите ще са за над 500 000 лв.:

Ние уважаваме правото на синдикатите да предприемат действията, които са декларирали. За момента Министерство на транспорта и ръководството на БДЖ не отстъпват от предвидените мерки за оптимизация и за реформи. Продължаваме да говорим със синдикатите, ако някъде да се намери точка на сближаване... Cтачкуващите имат ангажимент да осигурят минимална транспортируемост. Стачката е осемчасова, тоест в останалото време на денонощието влаковете ще се движат.

Министърът бе категоричен, че няма да има уволнени участници в протестните действия.

Националните стачни комитети на КНСБ и КТ „Подкрепа” определиха като "несполучлива манипулация" опитите стачката в железниците да бъде представена за незаконна. Работниците да не изпълняват заповеди, с които им се вменяват допълнителни задължения, гласи тяхно становище, разпространено в медиите. За всички нарушения на човешките, трудовите и синдикалните права, работническите организации ще сезират Европейската и Международната конфедерация на профсъюзите.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна