Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стачката в БДЖ приключи за днес

Стачните действия продължават и утре
Снимка: БГНЕС

Стачката в БДЖ приключи. Железничарите проведоха осем часова стачка в знак на протест срещу готвените съкращения в БДЖ. Стачката продължава и утре и е обявена за безсрочна. Протестните действия създадоха неудобства на хиляди пътници. Много от тях предварително се бяха ориентирали към автобусния транспорт, други обаче не можаха да си го позволят, заради по-скъпите билети. Данните за стачния ден са противоречиви - според синдикатите 83 на сто от подвижният състав е бил спрян, според данните на транспортното министерство и на БДЖ - процентът е под 50 на сто. Някои от влаковете тръгнаха със закъснения.

Спрените влакове според синдикатите са били 90 процента, а според транспортното министерство - по-малко от половината.

По-рано днес на Централна гара - София се събраха повече от 100 души служители на железниците, металурзи и работници от спешната помощ, които ги подкрепиха. Обстановката на Централата автогара в София остава спокойна, увери изпълнителният й директор Иван Мирославов:

Ако средно на ден през гарата минават около 12 хиляди души, мисля, че пътникопотокът не се е увеличил с повече от 1000-2000 души.

Председателят на борда на директорите на Холдинг БДЖ Владимир Владимиров обясни, че 13 344 железничари са стачкували и те са само от "Пътнически превози". По мерките за реформите в сектора отстъпление няма да има, беше категоричен Владимиров:

Ние не можем да отстъпим от тези мерки, защото това означава фалит на БДЖ. Ако има нещо друго, което да дискутираме, ние сме отворени да водим разговор. Няколко дни стачка не означава фалит на БДЖ. Голяма част от служителите са ме послушали и не стачкуват.

Синдикатите също заявиха, че няма да отстъпят. Липсата на диалог може да доведе до продължителни стачни действия, каза Петър Бунев от КНСБ:

За мен това говори за един допълнителен инат, който едва ли ще доведе до нещо добро. На този етап няма да говоря за компромиси, както и те не говорят за такива. Вие да чухте от тяхна страна да поемат някакъв ангажимент за компромиси?

Националната ефективна стачка на железничарите започна в 8 часа. От 8 до 16 ч. трябваше да спрат да се движат 186 влака в цялата страната.  Към 12 ч. синдикатите отчетоха, че над 90% от композициите не се движат.

Спрени бяха влаковете и в Горна Оряховица, Перник, Стара Загора и Пловдив. Очаква се да бъдат засегнати и Асеновград, Русе, Мездра и Елин Пелин. В страната има общо 78 гари.

Синдикатите протестират срещу съкращенията в БДЖ и начина, по който се прилага оздравителният план за компанията. Намеренията са за безсрочна стачка, но се очаква паралелно с нея да продължат и преговорите. Ръководството на БДЖ остава на позиция, че стачката е незаконна, но заяви, че участието в протеста няма да е повод за уволнения. Автобусни фирми заявиха, че могат да поемат два пъти повече пътници, отколкото превозват обикновено.

От Централна гара - София след 8.00 ч. не потегли нито един влак. Над 100 души протестираха с настояване за оставка на цялото ръководство на БДЖ, което, според тях, ще доведе дружеството до фалит. Един радиодиспечер обаче се обяви против стачката и призова колегите си "да не започват това безумие". Към 12 ч. повечето протестиращи си тръгнаха и ситуацията се успокои. Повечето пасажери заявиха, че са знаели за стачката и предварително са купили билети за автобус. Служители на автобусни компании заявиха, че пътникопотокът е нормален.  

Девет влака не потеглиха след 8 часа от Пловдивската централна гара. Единственият, който пристигна, беше от Бургас за София. Той ще остане блокиран. На перона протестираха над 100 души. Малко след 8 ч. на гарата пристигна международният влак от Истанбул за Белград. Началник-влакът заяви, че подкрепя стачката и композицията няма да продължи по пътя си. Машинистът се обяви против протестните действия, но уточни, че не може да потегли без разрешение на началник-влака. Във влака има 18 души, които пътуват от Истанбул за Белград. Те изразиха възмущение, че не са били информирани още при тръгването. Протестиращите им поднесоха топли напитки, а от ръководството на БДЖ - сандвичи и минерална вода. На място са и лидерите на КТ "Подкрепа" и КНСБ в Пловдив, както и управителят на "Товарни превози" Пламен Джуров.  Той увери, че протестиращите няма да бъдат санкционирани, ако съдът не постанови че стачката е незаконна. След приключването на стачката в 16 часа първият влак, който потегли от гарата в Пловдив бе международният влак от Истанбул за Белград. В 16:17 часа потегля и влакът за Бургас, след което движението ще започне да се нормализира. Към 18 часа движението на влоковете през гара Пловдив вече е нормално.

На гара Мездра стачкуваха по-голямата част от железничарите. Блокиран е само един пътнически влак. Пътници, които чакат на перона и в чакалнята, няма. По разписание в рамките на деня оттам трябва да преминат 20 влака.

Косьо Косев, ръководител на "Товарни превози" на гара Търговище, заяви, че служителите там не стачкуват, за да не фалират сами предприятието си. Председателят на Регионалния съвет на КНСБ в града Бисерка Боянова допълни, че страхът у работниците е по-силен от всичко. Днес през гара Търговище трябваше да преминат 6 пътнически и 4 бързи влака.

В Бургас служителите протестираха символично на работните си места. От ръководството съобщиха, че за влаковете през деня няма продадени билети. В 9:10 ч. по разписание отпътува влакът за Карнобат. В него имаше само двама пътници.  По данни на регионалното ръководство на БДЖ в 8:10 ч. е спрял само един влак на гара Айтос, който е пътувал за Ямбол. От ръководството на БДЖ в Бургас заявиха, че няма продадени билети за влаковете, пътуващи в периода на протести. Влакът Ямбол - Бургас се движи с неопределено закъснение. Пътническият влак Бургас - Карнобат няма да потегли.

На гарата в Горна Оряховица бяха спрени три бързи влака. По сведения от Синдиката на железничарите в Горнооряховския район, който обхваща четири области в Северна България, спрените влакове са 20. На перона протестираха стотина души. Повечето от тях отказваха да говорят.

На гара Русе нямаше чакащи. Не са продавани или връщани билети. По данни на синдикалния лидер Евангелица Дипчикова 17 от 31 работещи в "Пътнически превози" са дали съгласие да напуснат. Ако в определена гара или на определен възел няма достатъчно работа, тези хора могат да си отидат и на 100%, но в Русенски регион работа има, а същите предложения се правят и тук. Засегнати от стачката са пътуващите от Русе за София, Стара Загора, Каспичан и по-малките гари.

Двайсет и четири влака стояха спрени на различни ж.п. гари в района на Югоизточна България, съобщи председателят на Синдиката на железничарите в България към КНСБ Димитър Динев.

Спрените влакове обслужват линиите от Пловдив за Бургас, подбалканската от София за Варна, Димитровград-Горна Оряховица-Русе и Подкова-Русе. На гара Стара Загора днес стачкуват 130 железничари от БДЖ и компанията "Железопътна инфраструктура" или над 90 % от дневните смени.

На гара Стара Загора беше спрян единствено международният влак от Истанбул за Букурещ с четирима пасажери в него. Заради локаут на стачката синдикатите ще търсят правата си по съдебен път, ще информират още международната организация на труда, Европейската конфедерация на профсъюзите и Европейската комисия.

От началото на годината в Стара Загора са съкратени 115 от 535 работещи в "Железопътна инфраструктура". От 19 коловоза на гара Стара Загора ще останат 10, в гара „Разпределителна” също ще бъдат демонтирани 6 линии. Според синдикалисти, се бракува модерна техника и се оставя допотопна.

Влакът, който трябваше да потегли в 8.05 ч. за София от Перник, не тръгна. Идващата от Кулата композиция бе спряна по решение на началника на влака. Продажбата на билети практически е спряна, въпреки че на гишетата продавачките стоят на местата си.

На русенската гара е спрян влакът от гара Самуил за Горна Оряховица. Той е трябвало да тръгне в 8:02 часа, но остана на перона заради националната стачка. До 16 ч. на гарата трябва да пристигнат 4 и да отпътуват 2 влака. Те ще бъдат спрени. ЖП властите в Румъния са уведомени, тъй като в 15:30 ч. в Русе трябва да пристигне международният влак за София.  

Масова стачка в железниците ще се състои, въпреки опита на ръководството да подмени "ръководителите движение" с "началници на гари, каза пред наш репортер Зорин Йорданов, председател на Националния железничарски синдикат към КТ "Подкрепа".

Бързият влак "Диана" от Ямбол, който пристигна на Централна гара-Пловдив, няма да потегли за София. Във влака има около 40 пътници, които са закупили билети с крайна спирка Пловдив.

Очакваше се близо 7000 железничари да протестират по пероните. Повечето пътници не купуваха билети, защото са се информирали от медиите за стачката. На гарата в София е необичайно празно. Продавачите споделиха, че за деня не са резервирани никакви билети. 

Ръководители "Движение" в Плевен и още няколко града са били подложени на локаут от компания "Железопътна инфраструктура", заяви заместник-председателят на регионалната структура на железничарския синдикат в Горна Оряховица Цонко Господинов.

Изпълнителният директор Йордан Недев не изключи натиск върху стачкуващите железничари по места, но увери, че ръководството на холдинга "няма пръст" в това. Недев отново заяви, че няма да отстъпи пред протестите. По думите му БДЖ не само не губи, но и печели от стачката:

„Пътнически превози” генерират огромна годишна загуба и всеки ден, в който не работят, означава спестяване. В „Товарни превози” сме се опитали да преустроим графика, така че да не бъде засегнат от стачката.

Според Димитър Савов, който отговаря за транспротна политика в Министерство на транспорта, управляващите едва ли ще отстъпят от решенията за съкращаване на ЖП линии и персонал. Савов изрази надежда, че ще се намери компромис за съкращенията в системата, но добави, че реформите не могат повече да бъдат отлагани.

Единствената функционираща теснолинейка в страната по маршрут Септември – Велинград – Банско – Добринище няма да спре движение. Без закъснение потегли в 13:30 часа от гара Септември вторият влак по теснолинейката за Велинград, Банско и Добринище. На перона в Септември престояват експресът от София за Бургас, пътническият влак от Септември за София и две товарни композиции. Блокираните на гара Септември пътници са се придвижили до Пазарджик на автостоп, тъй като местната автогара не е предвидила допълнителни автобуси, съобщава кореспондентът на БНР Невена Петрова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна