Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ пое отговорност за вдигането на пенсионната възраст от 2012, синдикатите ще протестират на улицата, а БСП - в съда

Снимка: БГНЕС

Депутати от ГЕРБ начело с председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова внесоха официално предложението за увеличение на пенсионната възраст с една година още от 1 януари за всички категории труд. Управляващите отидоха по-далеч от предложенията, обсъждани досега, с план възрастта да продължи да се повишава от 2015-а година с по четири месеца годишно. Така през 2021 година мъжете ще се пенсионират на 65 години, а жените - на 63.

БСП се закани да атакува реформата пред Конституционния съд, ако тя бъде утвърдена от парламента. КНСБ свика за утре заседания на стачния си комитет и координационния си съвет. Според президента на синдиката Пламен Димитров последният ход на управляващите само ще засили националното шествие, насрочено за 30 ноември. Вицепрезидентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов заяви, че управляващите ще съберат много повече пари за пенсии от санкции за работа без трудов договор, отколкото от увеличението на пенсионната възраст.

Божидар Данев от Българска стопанска камара заяви, че работодателите подкрепят вдигането на пенсионната възраст, но само след като бъдат изчерпани всички други средства за оздравяване на системата.

Информация на Радостина Билярска и Цветелина Стоянова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна