Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преговорите за БДЖ завършиха без резултат

Снимка: БГНЕС

Стачните комитети и ръководството на БДЖ все още не са постигнали съгласие в преговорите. Спорещите страни обсъждат всички точки от споразумението, подписано през март. Няма сближаване на позициите по-най важната от тях - съкращенията. Синдикатите настояват да бъде подписан старият Колективен трудов договор, който ще гарантира правата на работниците. Според ръководството, ако те бъдат направени, възнагражденията на останалите служители може да бъдат увеличени. Ръководството отчете като неизпълнение неплащането на ваучери за храна в размер на 2.3 млн.лв. Синдикатите ще поодължат протестните действия и в четвъртък. Преговарящите ще се срещнат в 10 ч.

Междувременно съдът прекрати делото, образувано по жалба на „БДЖ -Товарни превози” срещу 10 служители, които според ръководството на дружеството, са стачкували незаконно.

Съдебният състав определи жалбата като процесуално недопустима, защото не дружеството, а неговите поделения в София и в Пловдив са работодатели на протестиращите желзничари. Друг състав на Софийския градски съд ще решава за допустимостта на жалбата, свързана с легитимността на стачката в БДЖ. Исковата молба срещу 63-ма служители е на „БДЖ - Пътнически превози” ЕООД и на поделенията в София, Пловдив и Горна Оряховица.


Добрина Карамболова и Силвия Великова

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна