Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Милена Дамянова: С детето трябва да работят всички

Снимка: БГНЕС

Работим активно върху проектозакона за училищното образование, поставили сме си задача до края на годината той да бъде готов. Наблягаме на превенцията на проблемно поведение и на екипната работа, както и на задължителното присъствие на квалифициран и добре работещ психолог във всяко училище. От 2666 училища само в 861 има психолог. Целта е в екипа да се включат всички, които работят с детето – координационният механизъм, който съществува на национално равнище искаме да го свалим до всеки в училище, каза в интервю за "Преди всички" заместник-министърът на образованието Милена Дамянова.

По-строги мерки няма да решат проблема. Децата на 21-ви век са различни, ние искаме те да са креативни, да мислят, да изразяват себе си, да са щастливи. Не можем да използваме старите възпитателни методи.

В основата на агресивните прояви стоят проблеми, стоят други ценности. В случая с ученика от Строителния техникум, който преби момче от 35-о училище, класната ръководителка е забелязала проблема, но не го е споделила дори с училищния психолог. Имаме и несвършена работа от страна на психолога. Важна е училищната политика. За да има добра среда, трябва да имаме добър мениджър, добър диалог. В голяма част от училищата в България това не се случва. Имаме проблем с управлението на взаимоотношенията вътре в екипа, не си говорят дори и учителите помежду си. Но няма обща рецепта, екипите са различни. Родителите и учителите от 35-о и от Строителния техникум трябва да седнат и да си говорят. Когато се мисли, че така се нарушава имиджът на училището, нещата вече са на друга основа.

Цялото интервю на Силвия Великова и Александра Михайлова с Милена Дамянова чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна