Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Железничарските синдикати започват преговори с министъра на транспорта

Снимка: БГНЕС

Стачката на железничарите навлиза в 13-я си пореден ден. Очаква се влакове в цялата страна отново да бъдат спрени от 8 до 16 ч. Същевременно синдикатите ще започнат преговори с транспортния министър Ивайло Московски. Срещата, която бе насрочена за понеделник, бе отложена за вторник следобед, тъй като министърът поиска да се запознае с подготвения от ръководството на БДЖ колективен трудов договор.

Преди разговорите Московски заяви, че няма да има отстъпки от предприетите мерки за реформа в БДЖ:

Вчера излезе справка за болничните, които са ползвани в двете железопътни компании. Над сто хиляди болнични има за първото десетмесечие в двете компании, правете си сметката. Аз няма да отстъпвам от тези мерки, които сме предложили. Аз не мога да докажа, нито мога да твърдя дали са истински, или не, просто го казвам като факт. Ако махнем тия болнични, ще се окаже, че работата за тия десет месеца в железницата е вършена вероятно от половината персонал.

От своя страна в изявление на КНСБ обяви, че стачката  се разраства и транспортният министър трябва да намери време за истински преговори.

Продължава гладният протест на железничари в Карлово и Перник. Гладуващ мъж от миньорския град беше приет в болница. В знак на солидарност със стачката Синдикатът на българските учители и КНСБ в завод "Арсенал" са събрали по 1 000 лв.

Продължават преговорите между синдикатите и ръководството на Националната компания "Железопътна инфраструктура". До момента е постигнато съгласие по 10 от близо 100 точки от новия колективен трудов договор. Той може да бъде подписан в рамките на деня. Синдикатите държат най-вече на двете точки, които гарантират синдикалната защита и индексацията на доходите с вдигане на минималната работна заплата. Профсъюзните структури в компанията съобщиха, че ще прекратят стачката след подписване на договора.

Преговорите между синдикатите и мениджърския екип на БДЖ в събота се провалиха. Тогава ръководството предложи нов колективен трудов договор, но според профсъюзите той би намалил доходите на железничарите с близо 35% . Според ръководителите в БДЖ обаче КТД от 2009 г. пречи на реформите в системата. Зад мениджърите на БДЖ застана и министърът на транспорта Ивайло Московски.

Информация на Андрей Борисов и Добрина Карамболова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна