Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стачката в БДЖ продължава седемнадесети ден

Снимка: БГНЕС

Стачката в БДЖ продължава седемнадесети ден. За днес не са насрочени нови преговори между ръководството и синдикатите. От централата на компанията съобщиха, че до петък над 900 служители са приели предложението за доброволно напускане от общо 2 000 набелязани за съкращение.

Към 12 ч. от КНСБ съобщиха за "Хоризонт", че са спрени 78 влака. По разписание към този час 113 влака трябваше да се движат на територията на страната. От БДЖ съобщиха, че по техни данни са спрени 46 влака, но информацията им е от 9 ч. сутринта.

Влаковете няма да се движат и в неделя от 8 до 16 часа, съобщиха в специално изявление от КНСБ и КТ "Подкрепа". Решението е взето от стачните комитети заради липса на преговори с ръководството на БДЖ.

Юридическите екипи на КНСБ и КТ "Подкрепа" определиха като манипулация твърденията, че след 10-ти декември железничарската стачка е незаконна. Постановените арбитражни решения за определяне на задоволително транспортно обслужване са в сила за цялото времетраене на стачката до нейното прекратяване. Законността на стачката се определя към момента на нейното започване и към момента на постановяване на арбитражните решения, уточниха представители на двата синдиката.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна