Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тричасова обща стачка ще се проведе в Италия срещу мерките на премиера Марио Монти

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Италианските синдикати обявиха тричасова обща стачка в знак на протест срещу антикризисните мерки, предприети от правителството на премиера на Марио Монти. Тя ще се проведе в края на работния ден в цяла Италия и ще обхване всички сектори, с изключение на обществения транспорт и спешната медицинска помощ. Според синдикатите това може да е началото на по-широки протестни действия.

Трите най-големи синдиката, които организират протеста, критикуват плановете на премиера Монти за икономии с цел намаляване на бюджетния дефицит с 30 млрд. евро и обвиняват правителството, че пакетът от мерки, който включва драстична реформа на пенсионната система, повишаване на някои данъци и връщане на данъка върху имотите са социално несправедливи. Според тях предвидените икономии са прекалено строги към работещите на заплата, пенсионерите и по-уязвимата част на обществото.

Стачката не беше отменена и след проведената късно снощи среща на Марио Монти с профсъюзните лидери, които казаха, че премиерът само е обещал да разгледа исканията им.

В комюнике на правителството се изтъква, че спешните мерки са необходими заради изключително тежката икономическа ситуация на Италия.

Информация на Ирина Стоилова – кор. на БНР В Рим.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна