Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Държавните служители и авиодиспечерите в Кипър обявиха 12-часови стачки

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Трети ден в Кипър продължават протестите на държавните служители срещу рестриктивните мерки, удрящи доходите им.

От 7 часа сутринта работещите в държавния сектор започнаха третата си поред стачка, която ще продължи 12 часа. Във вторник и сряда прекъсването на работа бе за по 3 часа, като едновременно с това се провеждаха демонстрации пред сградата на парламента. Според синдикатите в протестните действия са участвали около 8000 души.

От 9 часа тази сутрин 12-часова стачка обявиха и авиодиспечерите, която на практика затваря страната, тъй като работа спират и двете й летища в Ларнака и Пафос. Отменени са всички полети от и до острова. Стачката засяга 70 полета и близо 5000 пътници.

Синдикатите призовават държавните служители да не работят и в неделя, когато в Кипър се провеждат местни избори и да ги бойкотират като не гласуват.

Правителството се обърна със специален апел към синдикатите да преосмислят протестните си действия в момент, когато се предприемат решаващи за бъдещето на страната стъпки.

Протестите на държавните служители и авиодиспечерите са в отговор на строгите мерки за икономии на държавните разходи, които удрят техните доходи. Въпреки стачките и демонстрациите в последните два дни, в сряда парламентът прие пакета законопроекти за фискална консолидация. Той включва замразяване на заплатите в публичния сектор за 2 години и промени в допълнителните им плащания, съкращаване на детски надбавки и помощи за ученици и студенти, вдигане на ДДС с 2%, допълнително данъчно облагане и други.

Днес следобед парламентът ще гласува и бюджета на страната за 2012 година.
Целта на всички рестриктивни мерки е намаляване на държавните разходи и увеличаване на приходите в бюджета, което да предпази Кипър от включване в Европейския механизъм за финансовата стабилност.

Държавните служители в Гърция временно спират работа

Информация на кореспондента на БНР в Кипър Бранислава Бобанац.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна