Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите отхвърлиха ветото на президента върху Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване

Снимка: БТА

Депутатите отхвърлиха ветото на президента Георги Първанов върху Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване, който предвижда реформа в пенсионната система.

Повторното прегласуване бе драматично, тъй като изискването, според правилника, е мнозинството за отхвърляне да е от повече от половината народни представители. Със 122 гласа "за" мнозинството, с подкрепата и на независими народни представители, подкрепиха наново промените в бюджета за Държавното обществено осигуряване, върху които президентът Георги Първанов наложи вето заради увеличението на възрастта за пенсиониране за всички категории от началото на 2012 година с по четири месеца на година. Той оспори отказа за индексиране на пенсиите за 2012 година и промяната на правилото за увеличението им в бъдеще само с инфлацията, а не по "швейцарското правило" - 50 процента с ръста на средния осигурителен доход и 50 процента с увеличението на потребителските цени.

Президентът не беше съгласен и с новия ред на изчисляване на обезщетенията за майчинство, безработица и общо заболяване. Първите две вече се смятат върху дохода за 24 месеца назад вместо за 18, а болничните вече ще са върху 18 месеца назад вместо върху 12, както досега. Тези промени, с отхвърлянето на президентското вето, остават в сила. Ето какво заяви министърът на труда Тотю Младенов на отправените от опозицията упреци:

Да, уважаеми дами и господа народни представители, болезнена е тази реформа, но виждате, че ситуацията в България по отношение на демографската картина е такава и ние сме длъжни да вземем тези мерки. Ще е безотговорно, ако ние не ги взимаме тези мерки, защото вие ще бъдете първите, които ще ни търсите отговорност затова защо тогава не сме взели тези мерки да стабилизираме ДОО и да гарантираме пенсиите на нашите бащи и майки и на бъдещите пенсионери.

Информацията е на Лили Царева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени