Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдът оправда обвиняемите за най-голямата самолетна катастрофа в Гърция и Кипър

Криминалният съд в Никозия оправда четирима души, сред които и един българин, обвинени за най-голямата самолетна катастрофа в Гърция и Кипър. През август 2005 година в инцидента загинаха 121 души. 

Делото за катастрофата на самолет Боинг 737-300, изпълняващ полет от Ларнака за Прага през Атина, който се разби край гръцката столица и всички пътници и членове на екипажа загинаха, се води от ноември 2009 година. Подсъдими за трагедията бяха четирима бивши висши ръководители на базираната в Кипър авиокомпания "Хелиос Еъруейз", сред които и бившият главен пилот на компанията, българинът Янко Стоименов.

Днес тричленният съд в Никозия сне отправените към тях обвинения в непредумишлено убийство и причиняване на смърт поради небрежност. Съдът прецени, че обвинението не е доказало тяхната вина, както и твърденията, че екипажът е бил некомпетентен и че авиокомпанията не е направила необходимото, за да обезпечи сигурността на пътниците. Съдиите решиха, че няма доказателства, които да свързват обвиняемите с инцидента.

Това е най-голямата самолетна катастрофа в историята на Гърция и Кипър, където живееха повечето от загиналите.

Близките на жертвите бяха днес пред съда в Никозия. Те посрещнаха произнасянето на присъдата с викове "Срам!".

Информацията е на кореспондента на БНР в Никозия Бранислава Бобанац.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна