Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Силистра ще обучават деца в социални умения и справяне с агресията

Снимка: БГНЕС
Доброволци от неформалната младежка група "Новите млади" в Силистра ще обучават деца в социални умения и справяне с агресията. Проектът е финансиран от Фондацията "Работилница за граждански инициативи" и се основава на форма на общуване чрез себепознаване, наречена форум-театър.

През следващите 7 месеца 30 доброволци ще работят с ученици от дома за деца, лишени от родителски грижи, "Димчо Дебелянов" в Силистра и от местните училища. Заниманията ще бъдат организирани в творчески работилници по предварително зададена тема, обясни ръководителят на проекта Вяра Емилова.

Идеята ни е такава – чрез този форум-театър ние да научим децата да се чувстват по-самоуверени, по-сигурни и сами да търсят решение на своите проблеми. Техниките на форум-театъра са точно такива – поставя се проблем от самата група и се търси неговото решение чрез изиграване на сцена. Най-интересното е, че във форум-театър могат да се включват всякакви хора от всякаква възраст, които могат да бъдат или актьори, или публика.

Проектът е насочен срещу агресията в училищата и ще подпомага социалната адаптация на младите хора.

Това е една социална опитност, да се опитат различни житейски ситуации в една много безопасна среда, едно социално учене за младите хора. Надявам се да им бъде полезен този проект. За нас ще бъде изключително интересен да го приложим в Силистра.

Проектът ще приключи с два форум-спектакъла за гражданите на Силистра.

Информация на кореспондента на БНР в Силистра Маргарита Иванова.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна