Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия и Иран призоваха кризата в Сирия да бъде решена чрез диалог

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Президентите на Русия и Иран заявиха днес, че кризата в Сирия и други проблеми в Близкия изток могат да бъдат решени само чрез диалог, предадоха Асошиейтед прес и ИТАР-ТАСС. В телефонен разговор по инициатива на иранската страна Дмитрий Медведев и Махмуд Ахмадинеджад изразиха твърда убеденост, че решението на проблемите в Близкия изток, в това число в Сирия, е възможно само чрез политически методи и насърчаване на диалог между всички заинтересовани страни, съобщи прес-службата на Кремъл. Двамата лидери са подкрепили евентуални усилия в рамките на ООН, регионални и международни организации за постигане на тази цел.

Кремъл отхвърли по-рано западната инициатива за санкции срещу Сирия, където репресиите срещу 9-месечното въстание отнеха живота на над 5000 души. Москва подкрепи плана на Арабската лига, който до момента не е успял да спре насилието, припомня АП.

Ахмадинеджад е приветствал също предложенията на Москва за успокояване на международните тревоги заради спорната ядрена програма на Иран. Двамата президенти са обсъдили и актуални въпроси за развитието на двустранното сътрудничество през настоящата година и са призовали за по-активни усилия за разработване на Конвенция за правния статут на Каспийско море.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна