Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В МОСВ подготвят наредба за повторна употреба на строителни отпадъци

Снимка: БГНЕС
В Министерството на околната среда и водите подготвят наредба за повторна употреба на строителни отпадъци. Предвижда се задължително разделно събиране на отпадъци и предаването им за рециклиране на лицензирани за това фирми, обясни в предаването "Преди всички" Григор Стоянов от Министерството на околната среда и водите.

Като се забранява смесването на рециклируеми с нерециклируеми отпадъци, също така на опасни с неопасни отпадъци. Новият момент е, че наредбата въвежда изискването за селективно разрушаване на сгради, т.е. да се извършва една деконструкция първоначално, при която да бъдат отделяни всички елементи, които могат да бъдат използвани повторно или да бъдат рециклирани, а също така отделяне на опасните отпадъци. Целта е да остане само носещата конструкция, примерно бетон или тухли, който да бъде най-лесно рециклиран.

Изискванията се отнасят при разрушаване или ремонт на над 100 кв. м разгърната застроена площ. От хиляда до десет хиляди лева ще е наказанието на строителните фирми, които не ги спазват, предвижда обсъждащият се в парламента Закон за управление на строителните отпадъци, добави Григор Стоянов.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна