Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мариана Коцева: НСИ обяви 2012–та за година на бизнеса

Снимка: БГНЕС
 

По повод избирането на председателя на НСИ за заместник – председател на Евростат, в предаването "Неделя 150" Мариана Коцева заяви, че това е най – високият пост, който България придобива в Европейската комисия, без да включваме изборната длъжност на еврокомисар Кристалина Георгиева. Коцева обяви, че преместването й в Евростат трябва да стане в рамките на шест месеца. Тя сподели още, че в момента за нея е важно да осигури приемственост в ръководството на НСИ.

За работата на НСИ Мариана Коцева каза, че тази година основен приоритет за института ще бъде бизнеса. 2012 г. сме я обявили за година на бизнеса. От първи януари предлагаме онлайн услуга за подаване на данните от бизнеса към НСИ, което е значително облекчение. Стартирахме също така от началото на годината заедно с НАП онлайн услуга – единна входна точка за подаване на годишните отчети на фирмите. През м. Февруари ще стартираме и друга електронна услуга, за всички месечни и тримесечни изследвания за работната заплата, заяви Коцева.

  Нашите бизнес – анкети от м.октомври и ноември показват влошаване на бизнес-климата, но последните анкети от м. декември показват връщане на оптимизма. 2012 г. щ бъде година на бавно излизане от кризата, прогнозира в предаването "Неделя 150" председателят на НСИ Мариана Коцева.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна