Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Синдикатите обявиха исканията си, за да се избегне стачка в Мини "Марица-изток"

Мини "Марица-изток"
Снимка: БГНЕС

Ръководствата на изпълнителните съвети на синдикалните организации на миньорите към КНСБ и "Подкрепа" заседаваха днес в Мини "Марица-изток" и набелязаха 4 основни проблема в бранша. Това съобщи след срещата Владимир Топалов, председател на миньорската федерация към КТ "Подкрепа".

Първият проблем - споразумението. Категорични сме, че то трябва да се изпълнява. Категорично сме против това да се отнемат синдикални права, за да може да се направи някакво преструктуриране, което е угодно на някой и впоследствие да търси приватизацията на "Марица-изток". Вторият проблем - категорично сме против затварянето на енергийни мощности на този етап. Сероочистката почти е приключила. Може би по-малко от три месеца на "Бобов дол" трябват, но някой - и този някой се нарича Евдокия Манева от Министерството на околната среда и водите - спира от 1-ви тази мощност. Това поставя под угроза около 5000 човека в мините в Кюстендилска, Пернишка, Благоевградска област. Проблемът с топлофикационните дружества - ние подаваме въглища на тези дружества. От 2009-2010 година стоят неизплатени фактури. За около 20 милиона лева са към тези дружества и те респективно не могат да се изплатят на нас, за да можем да си получим заплатите в Станянци, Чукурово и ред други. И четвъртият проблем - против сме увеличаването на възрастта за пенсиониране. Това сме го казали. Настояваме това решение да бъде отменено. Ако тези 4 неща не бъдат изпълнени, започваме подготовката на протестни действия, обясни Владимир Топалов.

Преговорите между ръководството и синдикатите в Мини "Марица-изток" се отлагат за утре. След края им синдикатите ще обявят официално дали ще има ефективна стачка и кога ще започне.

Информация на Ина Николова от Радио Стара Загора.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени