Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сметната палата ще проверява НРС и НСО

Снимка: БГНЕС

Националното разузнаване и Службата за охрана ще бъдат проверявани от Сметната палата. Според председателя на одитната институция Валери Димитров това, че ревизиите на НСО и НРС съвпадат със смяната на ръководствата в двете служби е случайно.

Оказва се, че Службата за охрана и Разузнаването не са проверявани от четири години и именно затова попадат в групата на рисковите институции, чиито финанси ще се инспектират. Според Валери Димитров е добре одитите да се направят и заради смяната на президентската власт. Резултатите от одита в НРС обаче може и да не станат ясни на обществото.

Част от информацията не е класифицирана. Тя може да бъде оповестена. Но като цяло съм забелязал, че голяма част от документите на тези институции са класифицирана информация, а те са основата на нашите доказателства.

Ще се проверява и как Фондът за гарантиране на влоговете в банките управлява набрания капитал, които е около 1,5 млрд. лв.

Димитров съобщи още, че одиторите ще се съсредоточат и върху проверки за това как общините харчат парите, които събират от такса смет. Оказва се, че често тези средства се пренасочват, което е престъпление.

Националната агенция за приходите пък ще бъде следена дали прави всичко възможно да подобри събираемостта на данъците. Как управляват финансите и имотите си Министерството на финансите, БАН, Здравната каса, НОИ и Авиоотряд 28 – това също са част от залегналите в програмата от одиторите задачи.

Информация на Нели Тодорова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна