Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивайло Калфин: Радвам се на решението на правителството за шистовия газ

Снимка: БГНЕС

Радвам се на решението на правителството за шистовия газ. То на практика е постигнато от гражданското общество. Очевидно е, че управляващите се среснаха малко от това, което се видя като обществена реакция. Това каза евродепутатът Ивайло Калфин в предаването "Преди всички".

Действително България трябва да направи така, че да има алтернативен внос на газ извън руския, само че това нещо се направи, като се свърже българската система с гръцката, сръбската и турската. Затова има отпуснати средства от 2009 година от ЕС. Правителството доста време не правеше нищо. Сега е ускорило работата си. Като се свържем с нашите съседи, можем да внасяме газ от цял свят. Още повече, че имаме договорености и за каспийски, и за кавказки газ, които могат да стигнат до България. Факт е, че в много страни шистовият газ предизвиква силни протести и води до забрана, коментира Калфин.

Има много малко натрупан опит за шистовия газ. Такъв опит има в САЩ, където има широко разпространение на тази технология. В Америка шистовият газ е на разстояние 1,5 км, а в Европа е на 3-4 км навътре в земята. Докато не съберем опит, много трудно в Европа можем да вземем решение за този нов ресурс, изключително важен и от икономическа, и от политическа гледна точка, каза евродепутатът от ГЕРБ Владимир Уручев в предаването "Преди всички".

Губим това, че това е технология, която сега ще се развива, и тези, които са напред, те ще държат ноу-хауто, защото както и да го погледнем, всички други конвенционални източници се изчерпват и ще стигнем до неконвенционалните, ще стигнем и до този шистов газ. Печелим, че ще имаме време заедно с развитието на тези технологии да подготвим нашата страна за това бъдеще по правилния начин. Всички да знаят какви са рисковете и как могат да бъдат отстранени, обясни той.

Коментарите на Ивайло Калфин и Владимир Уручев чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени