Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Странджанска: Юрисконсултът винаги върви по ръба на острието при обществените поръчки

Снимка: Архив
Юрисконсултът носи голяма отговорност за законосъобразното провеждане на процедурата на обществената поръчка и за довеждането на нейния успешен край. При осъществяване на нашата професионална дейност юрисконсултът винаги върви по ръба на острието. Той стои между работодателят си и изискванията му и закона. Да намери баланс е направо изкуство. Един закон трябва да търпи корекции. При новите изменения на Закона за обществените поръчки е целено да бъдат регламентирани тези правоотношенията, така че да се не извършат нарушения. Това каза почетният председател и главен секретар на Националния съюз на юрисконсултите Мария Странджанска в предаването "Преди всички".

По отношение на юрисконсултите има разписан един нов текст, който казва, че представляващият юридическото лице може да упражнява контрол върху работата на Комисията за обществени поръчки, която е назначил, като дава указания само за законността на протокола и тези указания трябва да се дават писмено, обясни Странджанска.

Асистентът по право на ЕС Христо Христев заяви, че основната отговорност за усвояване на евросредствата е на държавите-членки. Намесата на ЕК и на Европейската служба за борба с измамите има, когато по различни заложени контролни техники и формули Комисията счита, че има сериозен брой нередности. Т.е. причината толкова често да имаме специални проверки от Комисията е, че вече сме проявили по-висок брой нарушения по усвояване на евросредствата, обясни той.

Трябва да имаме предвид, че ако търсим някъде нещата, които не са наред, не трябва да бъде единствено и само наказателното правораздаване. Все повече подкрепа в рамките на ЕС набира перспективата да бъде приета собствена наказателно правна уредба по отношение на определен кръг престъпления свързани със законното усвояване на евросредствата. Затова има и необходимата правна основа в договорите на ЕС и най-вероятно в следващите години ще станем свидетели на това. Предвижда се и европейска прокуратура да повдига обвинения пред националните съдилища, коментира Христев.

Мненията на Мария Странджанска и Христо Христев чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна