Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димо Гяуров: Не се знае как се изразходват парите на службите

Снимка: БГНЕС

В парламента работи постоянна комисия, която трябва да осъществява парламентарен контрол върху дейността на Националната разузнавателна служба и Националната служба за охрана. Димо Гяуров - член на тази комисия, бивш шеф на разузнаването, каза в "Преди всички": През годините много хора по различни причини не искаха да има закон. Някои, защото не желаеха службата да работи, да не би работейки да надникне тук-таме, където според тях не бива, други - поради опасения от нейната мощ. Димо Гяуров прогнозира, че управляващите едва ли ще спазят обещанието си за законово регламентиране на дейността на Националната служба за охрана и Националната разузнавателна служба в близките месеци. Според него е по-важно Националната разузнавателна служба да има ясни задачи пред себе си. Няма контрол как се изразходват средствата.

Обстоятелствата около ареста на семейство Начкови, които се оплакаха от полицейско насилие, повдига много въпроси и един от тях е за ръководството на МВР, коментира още Гяуров.

Защо тези хора са арестувани на улицата, при положение, че МВР твърди, че са били наблюдавани от дни или месеци? Защо е било необходимо да бъде разбиван домът им и да бъде претарашван по този груб начин? Може би става дума за поредния полицейски произвол, но отново опираме до въпроса за рибата и главата й. Аз се опасявам, че част от полицаите, че част от структурите на полицията биват насърчавани и нахъсвани от най-отгоре.

Малина и Петър Начкови бяха арестувани в събота по сигнал, че разпространявали незаконни цигари, но полицията откри в дома им само пет кутии.

Цялото интервю на Силвия Великова по темата можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна