Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиера на „Веселата вдовица” във Варненската опера

Снимка: Igor Ackov

На 13 февруари от 19 часа във Варненската опера ще бъде премиерата на оперетата „Веселата вдовица” на Лехар – копродукция с Opera International Foundation. Постановъчният екип е почти изцяло холандски: режисьор е Марк Кроне, сценограф - Карел Спанхак, художник на костюмите - Маррит ван дер Бургт, хореограф - Андре де Джонг. Диригент-постановчик е Ерки Пек от Естония.

„Веселата вдовица” от Лехар е най-хубавата творба в цялата оперетна литература, по-хубава дори от най-известните произведения на Щраус, Офенбах или Калман. Това е така, защото в нея, освен музика, има една много добре разказана история… Искам чрез музиката така да разкажа драматургията, че зрителите да забравят, че се намират в музикален театър. За артистите това означава не само да показват красивите си гласове, а да бъдат преди всичко актьори и пълноценно да участват в сценичната интерпретация
– казва диригентът Ерки Пек. 

Режисьорът Марк Кроне допълва: В миналото битуваше схващането за оперетата като весела игра, елементарна ситуационна комедия или дори палячовщина. Съвременното възприятие предполага коренно противоположно и напълно сериозно отношение към този жанр… В моята режисура най-важен е актът на присъствие. Аз трябва да съумея да накарам певците да разберат, да усетят, да влязат в творбата, при това да бъдат там не сами, а заедно с другите. Режисьорът трябва да има сила, вяра, талант и любов, за да съумее да извади на повърхността страстта на артиста. Онази страст, която някога го е накарала да се занимава именно с изкуство, а не с нещо друго.

Солистичният състав също е почти изцяло холандски. След премиерата постановката ще бъде представена по време на едномесечно турне в Холандия, Белгия и Люксембург. След това с български солисти оперетата „Веселата вдовица” на Лехар ще се играе на XIII-я Великденски музикален фестивал във Варна.

 

 
По публикацията работи: Casta diva
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна