Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Работна група подготвя промени за по-строг контрол за инвалидните пенсии

Снимка: БГНЕС
Работна група към социалното министерство подготвя промени, с които да се въведе по-строг контрол при отпускането на инвалидни пенсии. Една от промените е окончателната оценка за отпускането на пенсия за хора с трайни увреждания да се взима от НОИ, а не както е сега – от ТЕЛК-овете.

В предаването "Преди всички" Ася Гонева – изпълнителен секретар към КНСБ и член на работната група, категорично отрече за натиск от страна на правителството към работната група. Тя подчерта, че няма да се преразглеждат стари случаи и да се отнемат вече завоювани права.

Има неща, които куцат в целия процес на удостоверяване на експертизата на работоспособността и въобще в приложението на института на инвалидните пенсии. КНСБ отдавна поставя тези въпроси на вниманието на институциите, а те ги пренебрегват и вместо това предлагат ожесточаване на режима до достъп до нормалната пенсия. Ние смятаме, че експертизата на работоспособността няма място извън институцията, която плаща за тази експертиза, т.е. говоря за онова удостоверяване, което служи на хората, за да се обърнат към осигурителната институция и да удостоверят, че не им е възможно да заработват живота си с доходи от труд и тези доходи трябва да бъдат заместени, тъй като те са осигурени надлежно от инвалидна пенсия. Никога не е ставало дума, че ние искаме целия институт на експертизата – ТЕЛК, НЕЛК и т.н., да отидат на подчинение на НОИ – не става дума за това, коментира тя.

Решението на въпроса Гонева вижда така: Докторите на НОИ в определен състав да бъдат наравно, заедно с работодателя и заинтересованото лице, упълномощени да обжалват решението, взето извън тях. Като казвам, че лекарите на НОИ ще се произнасят, това не значи, че здравната система няма да има никакво отношение. Малко по-плътно целият този процес трябва да бъде обвързан с института на трудоустрояването, т.е. на хората трябва да бъде даден малко по-дълъг период, за да променят трудовата си ангажираност така, че да могат с известна степен на намалена работоспособност да продължат да работят.

Минчо Коралски – изпълнителен директор на Агенцията за хора с увреждания, изказа мнение по темата: Нещата се движат в правилна посока. Здравният статус би следвало все пак да се определя от медици. Една система, която се занимава с отпускане на пенсии, ако започне да се произнася за това доколко съм здрав и доколко не, едва ли ще укрепи вярата в тази система. Всеки трябва да се занимава с това, което му е работа, а работата на НОИ е да преценява в каква степен моят здравен статус ми пречи да извършвам работата си.

Според него е необходима много по-мащабна промяна в законодателството ни и то в рамките на идната година и половина. Той е на мнение, че в случая е важно изграждането на т.нар. електронен картон към Здравната каса.

Би следвало да се преразгледа целия комплекс от мерки, които са насочени към интеграция на хората с увреждания. Очевидно е, че трябва да преминем към принципа, който е залегнал в по-голямата част от социалните системи на Европа – това е индивидуалната оценка на потребностите на човека с увреждания, добави мнението си Коралски.

Интервютата чуйте в звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени