Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Красимира Стоянова спечели една от Международните награди за класическа музика 2012

© Снимка: Orfeo

Българската оперна прима Красимира Стоянова - Музикант на годината 2007 - е сред новите носители на Международната награда за класическа музика за 2012 година. Тя е отличена в категорията Вокален рецитал за албума "Славянски оперни арии", в който й партнират Мюнхенският радиооркестър и българският диригент Павел Балев.

International Classical Music Awards (ICMA) се определят от международно жури, в което членуват 15 главни редактори на специализирани европейски списания и радиостанции. За нашето международно и независимо жури музикалното качество е единственият критерий за избор. - заявява президентът му Реми Франк, директор и главен редактор на люксембургското издание PIZZICATO. Победителите са избрани в три тура сред 250 компактдиска и DVD с класически записи. Награди получават още ансамбъл The Sixteen, Жорди Савал и Концертът на нациите, Vox Luminis, Вероник Жан, Хорът и Оркестърът на Париж, Питсбъргският симфоничен оркестър, Варшавската филхармония и др.

Има и 6 специални награди: за цялостно творчество е отличен композиторът Кшищоф Пендерецки, Музикант на годината е пианистът Жан-Ефлам Бавузе, за Млад музикант на годината бе обявен пианистът Йозеф Моог, наградата за специални постижения е за Уорд Марстън. Звукозаписна компания на годината е Ondine, а наградата за класически уебсайт печели classicalplanet.com.

ICMA ще бъдат връчени официално на галаконцерт в Нант (Франция) на 15 май 2012 г.

По публикацията работи: Алегро виваче
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени