Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кабинетът продължава да настоява за пенсионна вноска "Солидарност"

Тотю Младенов
Снимка: БГНЕС

Вноска "Солидарност" се обсъжда отново. Социалният министър Тотю Младенов открои темата при откриването на кампанията за Европейската година на активния живот на възрастните хора и солидарност между поколенията.

Още миналата година се заговори за вноската солидарност и се предлагаше тя да е един процент. Тогава не се стигна до въвеждането й. Сега при обсъждането на новите промени в пенсионната система темата е отново на дневен ред, обясни министър Младенов.

Не сме се отказали и ще работим в тази посока. С бизнеса ни предстоят допълнителни разговори по тази тема, защото все пак става въпрос за отчисления на съответна вноска. Синдикатите са съгласни, но в крайна сметка нека да поговорим, да видим как най добре може да стане това, обясни Младенов.

Проучване на Евробарометър показва, че само една трета от европейците приемат повишаването на пенсионната възраст като контра мярка на застаряването на стария континент, но в същото време 61 процента смятат, че трябва да има възможност и възрастните да работят след достигане на определената пенсионна възраст. У нас също се работи по-дълго, обясни министърът.

Не случайно България вече е една страна с ефективна възраст за пенсионирани -64,1 години, тоест една от най високите в ЕС, но просто няма как да стане при застаряването на населението. Ние затова и правим тези реформи хората да работят колкото се може по-дълго, каза той.

За да не страдат младите, за които трудно се намират работни места у нас, правителството е решило, че ще приеме нова стратегия за първо работно място за младежите.

Децата, които напускат училище, децата, които завършват средно и професионално образование, децата, които завършват висше, в рамките на четири месеца от завършването им да им бъде намерена работа от една страна и от друга страна да им се даде възможност за допълнително обучение и квалификация, коментира Младенов.

Бизнесът ще бъде насърчен да наема младите под формата на чиракуване и стажуване срещу стимули от държавата. Данните от последното преброяване у нас показват, че за десет години активните на трудовия пазар са намалели с половин милион. 200 хиляди са изчезнали от намаляването броя на населението. Други триста хиляди не търсят работа, защото учат или са се пенсионирали по-рано, полагат грижи за семейството или защото имат други доходи от рентиерство, коментира доцент Кремена Борисова от демографския институт на БАН.

За да се стабилизира работната сила в страната и да кажем да се смекчи остаряването й, трябва да се вдига равнището на активност сред всички възрасти, каза Борисова.

По публикацията работи: Цветелина Стоянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна